Termeni si Conditii

Calatorind frumos prin viata si prin lume


DSC_6233

Minunat, minunat, minunat…. o particica din sufletul meu va ramane pe veci in Val Rendena, iar agroturismul Baite di Prà este unul dintre motivele pentru care ador aceasta zona.
Val Rendena este un refugiu natural intre culmile muntoase ce o inconjoara. Este o vale din regiunea Trentino plina de verdeata, strajuita de unele dintre cele mai frumoase grupe montane alpine, Dolomiti di Brenta pe de o parte si fascinantul Gruppo dell’Adamello e della Presanella de cealalta parte.
Este cunoscuta in intreaga lume nu numai pentru frumusetea desavarsita a peisajului dar si pentru o seama de statiuni ce ofera posibilitatea practicarii sporturilor de sezon, dintre care cap de lista este Madonna di Campiglio.In aceasta vale se gasesc o sumedenie de frumuseti naturale precum cascadele Nardis si Vallesinella.Iar urcand pe versantii masivului Adamello se afla lacurile glaciare San Giuliano si ghetarii Lobbie si Mandrone.

Dupa ce am decis sa ocolim un “pic” pentru a ne reintoarce sa vedem Ortisei, schimband ruta planificata initial si unde am zabovit nitelus, am avut de parcurs o buna bucata de drum pana la locul de cazare.Proprietarul agroturismului, vazand probabil ca se facuse tarziu, ne-a sunat sa ne intrebe cand estimam ca o sa sosim si a fost amabil, descriindu-ne o multime de repere dupa care sa ne orientam.Fara ajutorul indicatiilor acestuia probabil ca am fi bajbait binisor, tinand cont ca era in jur de ora 21, in miez de toamna cand nimeni nu mai este pe strazi in localitatile mici de munte. Aceste constructii, baitele, chiar sunt izolate, iar Baite di Prà nu face exceptie, se afla in aceasta vale ceva mai departe de traseele turistice clasice din Val Rendena. Este un loc potrivit pentru cei care iubesc natura si cauta o oaza de liniste, departe de zarva turistica.

PraDSC007

PraDSC020

Oboseala isi spunea cuvantul, eram putin zihuita de pe urma ultimilor 50 de km pe care-i parcursesem printre vai de munte.Atunci cand am vazut ca de la soseaua principala ne indreptam spre acest no man’s land, m-am molesit si mai tare.Insa cand am “descalecat” la agroturism si am descoperit ambianta originala si multitudinea de detalii cu care acesta era inzestrat, o forta interioara nebanuita m-a inviorat si mi-a sporit rezervele de energie.

Baite di Prà se afla intr-o zona superba. De la Spiazzo din Val Rendena se vireaza pe o vale laterala, Val Borzago, ce este inca salbatica, intr-un decor natural mirific in care straluceste piscul Caré Alto, 3462 m.
Baita, prin definitie, este o cabana de munte izolata, construita din multa piatra si lemn. Aceasta unitate de cazare este foarte bine restructurata, folosind materiale locale ce sunt potrivite cu o mare atentie la detalii. Rezultatul este splendid, o combinatie reusita intre stilul rustic si cel modern, cu un nivel ridicat de confort, pastrand lucruri si obiecte de odinioara.

PraDSC006

BaiteDSC013

BaiteDSC001

BaiteDSC002

In zori cand ne-am dezmeticit, dand la o parte perdelutele cochete de la o fereastra ingusta de deasupra patului, am putut sa admiram privelistea uluitoare a masivului Caré Alto. Eram nerabdatori sa purcedem la o plimbare prin vale.Dar mai intai am mers intr-un salon mic, rustic unde urma sa servim micul dejun, compus din produse din batatura.Acestia se lauda cu productie agricola proprie, oferind turistilor preparate proaspete facute in casa.

BaiteDSC003

BaiteDSC004

BaiteDSC006

PraDSC003

PraDSC004

PraDSC002

La etaj, in incinta unde am luat micul dejun se afla restaurantul.Am aruncat o privire. Aici te intampina o formula interesanta …. ce meniuri? …ce gourmet-uri? , ce sa stai pe ganduri ce sa alegi?, se mananca ceea ce este (asa sta scris pe o placheta – si mangia quello che c’e’!!!).Este un stil pe care nu l-am mai intalnit pana acum,se ofera un meniu fix cu ceea ce este proaspat gatit, dar pe ” neve” (nu stii ceea ce urmeaza sa mananci).Tare curajosi prprietarii sa propuna o astfel de strategie turistilor.In multe alte locuri i-ar indeparta rapid pe potentialii clienti.Localul este fain, decorat intr-un fel aparte,cu multe obiecte ce incanta ochiul.Totul este ales cu bun gust si rafinament.

PraDSC013

PraDSC015

BaiteDSC010

BaiteDSC011

BaiteDSC009

Am iesit la plimbare si inca de la primii pasi nu mai aveam dubii.Nu numai ca eram singurii turisti de la agroturism dar, nu era tipenie de om in toata valea.Ce senzatie placuta ma incerca… simteam ca intreaga natura e numai a noastra.Totul era pitoresc in jur.Indescriptibila bucuria de a fi acolo.
Am parcurs drumul in amonte, trecand pe langa poienite, culturi de afine, pajisti ce se alternau cu paduri de foioase si conifere.Se auzea zgomotul unui parau ce curgea un pic mai incolo , paralel cu drumeagul precum si al altor paraiase ce siroiau de pe coline. Am asemuit zona cu locul de la noi din tara care ne este tare drag, Moeciu de Sus. Cu diferenta ca aici se aflau doar cateva baite raspandite ici colo si alte cateva casute dragute in catunul Prà, iar in fata ni se contura maretul pisc Caré Alto cu inaltimile sale impresionante. Culmile sale golase erau poleite de razele soarelui de dimineata.

PraDSC008

PraDSC009

PraDSC021

Nu au fost indeajuns cele aproape doua ore de cutreierat, am mai fi ramas aici ore in sir, pe aceste plaiuri incantatoare, insa a trebuit sa facem un salt din aceasta visare, urmand sa strabatem drumul catre aeroport, caci la sfarsitul zilei aveam sa ne intoarcem acasa.
Ne-am luat la revedere de la Diana, doamna care s-a ingrijit de noi pe timpul sederii noastre aici, dealtfel singura persoana pe care o vazusem in ultimele 15-16 ore. Am salutat-o cu promisiunea ca le vom mai calca pragul cu siguranta.Apropo …cazarea cu mic de dejun ne-a costat doar 62 de euro.

Ce parere aveti?Merita sa ajungi pana aici?

PraDSC001

PraDSC005

BaiteDSC005

BaiteDSC007

BaiteDSC008

PraDSC010

PraDSC011

 

PraDSC014

PraDSC016

BaiteDSC012

BaiteDSC014

PraDSC017

PraDSC018

PraDSC019

PraDSC022

PraDSC023

PraDSC024

PraDSC025

PraDSC026

PraDSC027

PraDSC028

PraDSC029

PraDSC012