Termeni si Conditii

Calatorind frumos prin viata si prin lume


DSC_1415

Olanda este o tara care ma fascineaza.Iar cand afirm acest lucru, as dori sa fac o remarca speciala in privinta locuitorilor acestor meleaguri : le apreciez capacitatea lor transformatoare in mai toate domeniile, dar in mod particular in ceea ce inseamna lupta lor cu apele, care le-au fost potrivnice de-alungul istoriei. Insa acestia nu s-au dat batuti ci, cu perseverenta, abnegatie si ajutorul inovatiilor au reusit treptat sa creeze un echilibru, pentru a supravietui in mijlocul apelor, pe ape sau intre ape.

Asa ca am decis sa mergem la Enkhuizen nu numai pentru peisajele rurale din aceasta zona, ci sa vizitam un exemplu concret, muzeul satului marinaresc Zuiderzee Museum.Enkhuizen se afla in extremitatea estica a provinciei Noord Holland, la circa o ora distanta de Amsterdam.Despre olandezi se stie ca sunt renumiti pentru “magiile” lor prin care au transformat apa in teren uscat.Iar in aceasta regiune, ca sa potoleasca furiile Marii Nordului au intervenit si au izolat-o de Marea de Sud (Zuiderzee), printr-un dig ce “a rupt” marea in doua, transformand golful Zuiderzee intr-un lac – Ijsselmeer.Prin aceasta lucrare inginereasca, digul ce se cheama Afsluitdijk , au stabilit o legatura intre provincia Noord Holland si Friesland, provincia din nord estul Tarilor de Jos, printr-o sosea moderna.

De la Enkhuizen mai exista o varianta de a traversa marea pe uscat, pe o sosea catre Lelystad din provincia Flevoland, un teritoriu foarte tanar, creat artificial odata cu polderele din fostul golf Zuiderzee.
Am sosit pe la 6 seara in orasel, nimerind in plin freamat de sarbatoare. Olandezii celebreaza pe 5 Mai Liberation Day (Bevrijndingsdag) , ziua eliberarii.In afara unui festival campenesc, ce fusese organizat de dimineata si care se terminase atunci cand am ajuns noi, un fel de mici cu bere de la noi, la ei in schimb reteta fiind hering cu bere  mai era amenajata in zona centrala o piateta unde olandezii ascultau  muzica printre “valuri de bere”.Ne-au fost indeajuns trei sferturi de ora de plimbare, pentru a vedea arhitectura tipica oraselelor-port olandeze.

enkuizDSC001

enkuizDSC002

Ne-am retras apoi la De Logerie, pensiunea la care am innoptat in aceasta localitate.Se afla intr-o zona verde, la periferie pe langa niste canale si cateva parcele cultivate cu lalele.Ce poate fi mai autentic?Am gasit aici o adevarata oaza de relaxare, un loc numai bun de insirat visurile.

enkuizDSC008

enkuizDSC011

enkuizDSC009

A doua zi de dimineata am purces catre zona de periferie unde se afla “intrarea” la muzeul Zuiderzee,care de fapt este un mic port, de unde se pleaca cu vaporasul catre locatia (polder) unde este amenajat muzeul, partea in aer liber.Muzeul este compus din doua parti principale, partea cea mai mare in aer liber (Buitenmuseum) si partea interna, intr-o cladire de peste strada ce margineste prima locatie (Binnenmuseum).

enkuizDSC012

enkuizDSC013

Am pornit cu mare speranta la noroc de vreme, caci norii se perindau si se adunau cu repeziciune la Ijsselmeer si era ceva de stat aici.Au fost reconstruite si aduse in acest spatiu, locuinte din toata regiunea. O deplina incantare sa te plimbi prin acest sat pescaresc. Unele dintre casutele istorice traditionale aveau si “locuitori” care ne aratau cu ce se indeletniceau prin aceste gospodarii in trecut.Acestia isi luau rolul in serios, gatind, spaland rufe si povestind intre ei, turistul avand posibilitatea sa-si vare nasul prin interior, curios sa descopere mediul autentic.In altele se aflau monitoare TV unde se derulau niste filmulete, ce prezentau obiceiurile si mestesugurile de pe vremuri.

enkuizDSC015

enkuizDSC014

Intr-un colt, poate cel mai original al satului, se afla o moara de vant, iar langa aceasta o zona pescareasca unde se preparau si se serveau heringi si tipari afumati. Mirosul de peste afumat, imprastiat aproape peste tot, atragea molipsitor vizitatorii.

enkuizDSC018

enkuizDSC019

enkuizDSC021

In partea centrala a muzeului in aer liber se afla casa farmacistului, casa brutarului, casa fierarului, chiar si doua sali de clasa ale unei scoli, etc ce ilustreaza in mod original activitatile vietii din trecut, din aceasta regiune.O experienta inedita si distractiva pentru copii era ca acestia sa incalte saboti si sa imbrace haine traditionale, invartindu-se astfel echipati prin zona centrala. Parcurgerea traseului este totodata si o forma educativa si interactiva pentru copii. Spre exemplu, un mester ce lucra asiduu la producerea de corzi, ii implica si pe copii, aratandu-le mestesugul.In zona de interior partea cea mai interesanta este varietatea de nave si barci expuse.Printre ele se afla una in care copiii pot urca si manui timona.

enkuizDSC026

enkuizDSC027

enkuizDSC028

enkuizDSC031

enkuizDSC029

enkuizDSC049

Olandezii au reusit intr-un mod minunat sa reproduca ambianta tipica satului de prin anii ’20-’30 ai sec. al XX lea.Muzeul este un loc de-a dreptul fascinant si distractiv, privind Olanda ca arhietip … lucru pe care nu-l gasesti la Amsterdam.Vizita muzeului este o adevarata lectie de istorie care nu te va plictisi niciodata.Am petrecut aici vreo 2-3 ore, merita fiecare cent platit pe pretul biletului, 16 euro/pers. , copiii pana la 3 ani intra gratis.

enkuizDSC003

enkuizDSC004

enkuizDSC005

enkuizDSC006

enkuizDSC007

enkuizDSC010

enkuizDSC016

enkuizDSC017

enkuizDSC020

enkuizDSC022

enkuizDSC023

enkuizDSC024

enkuizDSC025

enkuizDSC030

enkuizDSC032

enkuizDSC033

enkuizDSC034

enkuizDSC035

enkuizDSC036

enkuizDSC037

 

enkuizDSC039

enkuizDSC040

enkuizDSC041

enkuizDSC042

enkuizDSC043

enkuizDSC044

enkuizDSC045

enkuizDSC046

enkuizDSC047

enkuizDSC048

enkuizDSC050

enkuizDSC001

enkuizDSC002

enkuizDSC003

enkuizDSC004

enkuizDSC005