Este primavara, anotimpul florilor si zilelor frumoase si azi vreau sa va vorbesc despre un parc minunat de pe lacul Bodensee, insula florilor Mainau. Aceasta mi-a declansat un carusel de emotii frumoase continue.Odata ajunsa aici, sufletul mi-a fost invadat de un val de emotii sublime.
Aici daca esti scriitor, scrii cele mai frumoase romane, daca esti poet, scrii cele mai frumoase poezii, daca esti pictor, pictezi cele mai frumoase tablouri, daca esti compozitor, compui cele mai frumoase arii.Aici inspiratia iti vine din toate colturile. Frumusetea locului creeaza o oarecare dependenta si iti vine sa te reintorci aici, ori de cate ori se iveste ocazia.
Insula Mainau pe scurt:
• regiune Baden Wurtemberg
• pozitie geografica: se afla in partea de nord-vest a lacului Bodensee, la 6 km de orasul Konstanz
• altitudine: 395 m
• lungime:: 1.1 km
• latime: 610 m
• circumferinta: 3 km
• locuitori: 185
• vizitatori pe an: circa 1.2 milioane
• proprietarii insulei: casa regala suedeza
• casatorii celebrate pe insula: aprox. 100 pe an
Dupa ce am explorat o buna parte din sudul Bavariei, mergand pe Deutsche Alpen strasse si imprejurimi, am decis sa mergem catre sud-vestul Germaniei, vizita noastra concentrandu-se pe oraselele si obiectivele de pe malurile lacului Bodensee, pe orasul Konstanz si pe splendida insula Mainau.Aceasta din urma constituie un motiv de mandrie pentru localnici, fiind o rezervatie naturala de biodiversitate si un loc turistic foarte ingrijit, care merita vazut si ar trebui sa fie pe lista oricarui calator, care ajunge in zona lacului Bodensee. Acest paradis subtropical, cu spectacolul sau cromatic floral si cu speciile de arbori rari, este cea mai populara destinatie de la lacul Bodensee.
Lacul Bodensee
Pentru nemti, lacul Bodensee, este propriu-zis o mare, avand o suprafata considerabila: o lungime de la est la vest de circa 70 km, o latime maxima de 15 km, iar adancimea maxima este de 252 m.Si ca toate “marile” este dotata cu o flota: “Weisse Flotte” (flota alba) iti permite sa atingi principalele localitati de pe coasta, nu numai Mainau, dar si Bregenz, Lindau, Friedrichshafen, Meersburg, Uberlingen, Schaffhausen,Konstanz.
Traseul pana la Mainau
Desi luasem in calcul traversarea cu vaporasul (ca pasageri,masina lasand-o in parcare la Meersburg) de la Meersburg la Konstanz (distanta cea mai scurta intre malurile opuse), pentru a vizita orasul Konstanz si insula Mainau, in acest fel fiind mai spornici, ne-ar fi parut totusi rau sa nu vizitam si frumosul orasel elvetian, Stein am Rhein. Asa ca am pus in aplicare planul de acasa, de a inconjura o buna parte a lacului, de la Friedrichshafen la Mainau, pe soseaua ce il margineste, strabatand printre livezi de meri, peri si intinderi viticole. Deh, cine stia ca acea zi de 5 Mai, ziua barbatilor in Germania, este zi libera? Si, ce fac nemtii cand e cald afara si au zi libera? Bineinteles ca au dat buluc din toate partile si la insula Mainau. De-abia am razbatut pana la Mainau, parcurgand drumul intr-un timp dublu fata de cel care se face intr-o alta zi oarecare.
Mainau are o clima speciala
Desi se afla in apropierea Alpilor, Mainau beneficiaza de o microclima unica in Europa, cu temperaturi subtropicale.Asa ca, aici intalnesti hibiscus, portocali, palmieri, etc.
Compozitii florale
Dupa cum se poate vedea si in fotografii, sunt flori pretutindeni.In afara parcelelor mari cu rasaduri, in gradini apar numeroase figuri de pasari, printre care porumbei, pauni si rate, constituite numai din flori. Am intalnit de asemenea un frumos design floral, care rezuma structura oraselor in jurul lacului Bodensee, ce era de fapt, o legenda desenata cu flori … harta lacului.Un alt aranjament care impresioneaza este cascada in stil italian.
Insula este proprietate suedeza
Am aflat printre altele ca din 1907, insula este proprietatea casei regale suedeze, iar in prezent apartine contelui Bernadotte, adica fostului principe suedez care s-a casatorit cu o necunoscuta fara titluri nobiliare, renuntand la toate drepturile de succesiune. S-a consolat alegand ca resedinta chiar aceasta splendida insula, locuind in castelul cu note baroce, Deutschordenschloss. In aripa de sud a castelului exista si o “casa a palmierilor”, cu palmieri de diferite specii, intre care unul de 15 m inaltime, plantat la 1888.
Nu numai flori …
In gradina fabuloasa, care atinge maximul de splendoare intre aprilie si iulie, poti admira variate specii de flori, printre care lalele, zambile, narcise, orhidee si multe altele. Cei care ajung in iulie se pot bucura in schimb de cele circa 1100 de varietati de trandafiri care infloresc pe insula.
Dar frumusetea nu se limiteaza doar la flori. Pasind prin acest soi de paradis natural intalnesti si spatii largi dedicate animalelor.Este amenajata o ferma mica cu capre si ponei, dar mai exista si un colt mirific, “casa fluturilor” , o sera cu climat tropical, pe unde ne-am plimbat printre plante si flori exotice, ascultand susurul micilor cascade si privind la cele 40 de specii de fluturi care zburau din toate partile. Fluturi de toate culorile iti ieseau in cale si parca vroiau sa te cheme dupa ei.Le urmam fascinata dansul si tresaream de fericire, atunci cand se asezau fie pe umerii mei, fie in palma, fie in parul meu. Spectacolul fluturilor este incontestabil ademenitor si fascinant.
Am dat , tot in aceste gradini, peste niste exemplare rare de copaci, unele mamut precum sequoia sau cedrul de Himalaya si frumosul arbore Lalea, o specie nativa din America de nord, inrudit cu familia Magnoliacee.Unii dintre acestia sunt destul de batrani, plantati in urma cu 150 de ani.
Copiii se pot bucura la un spatiu mare de joaca, Wasserwelt (lumea apelor) , unde pot explora jocurile cu apa, pot traversa cu pluta, sau se pot catara prin casutele de lemn montate de jur imprejur, micii alpinisti putand escalada dintr-o parte intr-alta, acest loc de joaca.
Pe insula sunt mai multe fantani scenografice, cu jocuri de apa.Gasesti de asemenea cateva puncte unde se pot lua gustari lejere, precum si o eleganta cafenea la castel, ce oferea o ambianta cu stil, aflata intre sera de palmieri si spatiile expozitionale.
Curiozitati
Am aflat ca sunt foarte multi turisti care viziteaza aceasta insula romantica, chiar si in perioada de iarna, prin prisma faptului ca, in timp ce in toata Europa domina inca frigul, aici stralucesc mereu culorile primaverii.
Frumusetea locului mi-a alimentat sufletul, mi-a alimentat mintea cu ganduri bune si mi-a livrat o buna dispozitie, cat sa-mi ajunga un an intreg.
Pingback: Cum sa petreci 12 zile in sudul Germaniei - Dansul Fericirii()