Termeni si Conditii

Calatorind frumos prin viata si prin lume


zaanmulin

Zaanse Schans , satul muzeu al breslelor, este situat pe malul raului Zaan, langa localitatea Zaandijk, la o aruncatura de bat de Amsterdam, mai exact la 20 de km nord est.Pe vremuri in acest sat, care in prezent numara vreo 40 de case, existau mai mult de 700 de mori de vant, ce formau un centru de productie industriala a zonei. Actual mai exista aici doar 6 mori de vant, inca functionale,ce au fost conservate intr-o stare buna si pot fi vizitate si la interior. Acestea l-au inspirat atat de profund pe Claude Monet, incat artistul a declarat: “Aici este suficient cat sa pictezi intr-o viata”.

Ne-am oprit mai intai pe malul opus al raului, intrucat la capatul podului panoramic mobil, am gasit un unghi de unde ne puteam bucura de o priveliste unica si ampla, ce ne asternea pitorescul in fata ochilor. Era de fapt un mic restaurant cu terasa, ce avea o mare groapa cu nisip si multe jucarii specifice, ce l-au retinut pe Alin pret de 30 de minute.In acest timp am rotit privirea pe toate detaliile acestui peisaj fermecator.

greenDSC002

zaanseDSC007

zaanseDSC005

zaanseDSC004

Si cum s-au gandit olandezii sa salveze si sa pastreze un adevarat patrimoniu format din cladiri, case, ferme si mori de vant, toate cu o mare valoare istorica?Prin gruparea si crearea unui nou cartier rezidential, care sa se transforme intr-o atractie viabila, muncind si locuind aici, prin care sa duca mai departe traditia, cultura si obiceiurile, intr-o maniera activa. Zaanse Schans este de fapt un cartier nou, de case si edificii reasamblate– ce erau raspandite in vecinatatea Zaandam-ului – si care nu puteau fi pastrate si valorificate intr-un mod mai adecvat decat acesta. Astazi, Zaanse Schans reprezinta o bucatica autentica din Olanda secolelor trecute, totul fiind facut cu scopul de a experimenta si de a explora.

zaanseDSC012

zaanseDSC015

zaanseDSC011

Intreaga zona de la Zaanse Schans este vizitabila la picior sau pe bicicleta. Acest sat este o reconstructie fidela a peisajului tipic din polderele Olandei de nord, atractia principala fiind reprezentata de morile de vant si de cladirile vechi grupate de-alungul malului drept al raului Zaan. In prezent aceasta arie este un adevarat muzeu in aer liber, care ne ilustreaza cum functiona una dintre primele zone industriale din lume.De aceea satul Zaanse Schans nu numai ca este una dintre atractiile majore din Olanda, ci si din reteaua turistica European Route of Industrial Heritage (ERIH).
La Zaanse Schans forta vantului era exploatata pentru: atelierele de taiere a lemnului, gatere; malaxoarele ce produceau uleiul de in si de arahide; productia de mustar, cacao; macinarea mineralelor folosite ca si coloranti pentru vopseluri; prepararea cimentului si fabricarea hartiei, nenumarate alte mestesuguri.

zsDSC002

villaggioDSC007

zaanseDSC001

Dupa morile de vant, a doua atractie locala o reprezinta fabricuta de saboti, Kooijman, care te invita sa participi la o demonstratie interesanta a prelucrarii acestora. Aici poti afla multe din tainele acestui mestesug. Intrarea te poarta printr-un mini muzeu, unde sunt expuse perechi de saboti din cele mai vechi timpuri.Intr-un spatiu adiacent se afla un magazin de suveniruri, unde l-am pus pe Alin sa probeze sabotei, iar el bocanea nostim, alergand in stanga si in dreapta, curios sa atinga mici suveniruri ce ii atrageau atentia.

zaanseDSC031

zaanseDSC032

zaanseDSC033

zaanseDSC035

La ferma Catharina Hoeve faci cunostinta cu etapele de productie a cascavalului. Am luat parte la o adevarata demonstratie de preparare a acestuia, ferma fiind complet echipata pentru productia de branzeturi. In magazinul de prezentare, personalul, ce poarta haine traditionale, iti pune la dispozitie informatii referitoare la diferitele tipuri de cascaval. Aici poti degusta din delicioasele tipuri expuse, insotite de diferite sosuri si gemuri faine. Am degustat si am cumparat mai multe feluri de cascaval, dintre care, cel cu nuca de cocos a declansat dansul papilelor noastre gustative. Ne-am intors aici dupa 6 ani, amintindu-ne cu placere, de locul unde am servit cele mai autentice si mai diversificate feluri de cascaval. Tot aici am intalnit si cel mai bun mustar pe care l-am savurat vreodata.Au niste retete de mustar care se potrivesc de minune cu cascavalul.

villaggioDSC005 villaggioDSC004Asadar ne-am plimbat prin micuta asezare rurala, formata din case verzi de lemn, traversand podetele ce leaga cateva canale de aici, unde inoata linistite ratele si lebedele.Pretutindeni intalnesti animale care pasc liber pe campurile inverzite, completand nota originala a peisajului.Cand vantul a inceput sa bata mai puternic, ne-am adapostit intr-o moara de vant aflata inca in functiune, unde am adulmecat mirosul lemnului proaspat taiat si am ascultat scartiitul palelor puse in miscare de vant.

zaanseDSC010

zaanseDSC020

zaanseDSC024

zaanseDSC036

villaggioDSC003

Intr-adevar am descoperit in acest sat, cele mai importante 3 icoane olandeze: sabotii din fabricuta Kooijman, cascavalul Gouda de la ferma Catharina Hoeve, si nu in ultimul rand morile de vant care domina peisajul.Printre alte obiective aflate aici, ce va desconspira din mestesugurile locale, ar mai fi: muzeul de orologerie; casa diamantelor si a portelanurilor; distileria; muzeul painii; casa mustarului; atelierul dogarului si cel al cositorarului.

villaggioDSC011

villaggioDSC002

villaggioDSC006

In fiecare an in luna Mai, in Olanda se sarbatoreste Ziua Nationala a Morilor de Vant, care se celebreaza in jurul datei de 11 sau 12 Mai. Sarbatoarea se desfasoara ca o zi didactica, atunci cand, circa 700 de mori isi deschid portile publicului larg, unde morari mandrii de meseria lor, arata vizitatorilor functionarea acestor vechi si poetice constructii.

In toata aceasta plimbare ne-a insotit mirosul intens de ciocolata, ce provenea de la o fabrica de cacao din vecinatate.Ajungand inca o data aici, mi-am dat seama ca nu este nevoie sa inchizi ochii pentru a simti magia acestui loc.

zaanseDSC002

zaanseDSC003

zaanseDSC006

zaanseDSC009

zaanseDSC013

zaanseDSC014

zaanseDSC016

zaanseDSC017

zaanseDSC018

zaanseDSC019

zaanseDSC021

zaanseDSC022

zaanseDSC023

zaanseDSC025

zaanseDSC027

zaanseDSC028

zaanseDSC029

zaanseDSC030

schansDSC003

schansDSC004

schansDSC005

schansDSC006

schansDSC009

schansDSC008

zaanseDSC034

villaggioDSC010

zaanseDSC037

zaanseDSC038

zaanseDSC039

zaanseDSC040

zaanseDSC041

zaanseDSC042

zsDSC001

villaggioDSC001

schansDSC001

schansDSC002

schansDSC007