Termeni si Conditii

Calatorind frumos prin viata si prin lume


normandDSC019

A sosit vara … si odata cu ea campionatul european de fotbal. Daca se intampla sa fii in Franta , ca sa iei parte la aceasta competitie, ori pentru ca iti place sa calatoresti in aceasta tara superba si ai ales un zbor ce te lasa aproape de Paris, iata cateva locuri pe care merita sa le descoperi.
Cei care se afla in prima ipostaza, ar avea la dispozitie 8 zile sa graviteze la o distanta rezonabila de Paris, acolo unde se desfasoara primele doua partide ale Romaniei.

Si acum sa ne intoarcem cu ceva ani in urma, sapte sa tot fie de atunci, cand am programat  vacanta de vara, in Franta, impreuna cu prietenii nostri, Mihaela si Orlando.Avea sa fie cea mai complexa calatorie intreprinsa, desfasurata pe o perioada de 15 zile, in care am strabatut circa 5500 km, dintre care, majoritatea in Franta, cateva sute prin Elvetia si cateva zeci in Italia.A fost un adevarat record pentru noi, care sta si astazi in picioare. Am insumat un noian de obiective frumoase din tot atatea locuri incantatoare.Si uite ca intamplarea face, sa scriu acest articol tocmai cand ne pregatim sa plecam  iarasi cu ei, dar de aceasta data si cu copiii, catre o alta destinatie frumoasa, in Austria.

normandDSC037

Circuitul a fost planificat de timpuriu, cu vreo 5-6 luni inainte, alegand un zbor matinal al companiei Wizz air, la Beauvais.Am inchiriat masina de la aeroport, cu rezervare facuta online, de la compania National Citer (in prezent se cheama Enterprise), calatorind comod intr-un model van, Ford C Max, la un cost rezonabil pentru 15 zile, de 230 euro / familie. In ceea ce priveste cazarea, precizez ca toata regiunea este presarata cu hoteluri Ibis din reteaua Accor, excelente pentru un circuit. Am decis sa parcurgem, plecand de la Beauvais din Picardie, urmatoarele regiuni: Normandie, Bretagne, Pays de la Loire, Poitou Charentes, Aquitaine, Limousin, Auvergne, Rhone-Alpes, mai apoi Valle d’Aosta in Italia si Valais si Geneva in Elvetia.Ne-am reintors apoi in Franta trecand prin Franche Comte, Bourgogne, Ile de France.

normandDSC016

Emotiile ma fac sa tresalt o data in plus, asternand aceste randuri, la gandul amintirilor ce ne leaga de aceste locuri minunate si de prietenii nostri. Tinta noastra a fost mai intai Rouen, unde am facut un prim popas de acomodare. Acesta este situat pe malul Senei, in Normandia Superioara (Haute Normandie), o regiune de coasta din nord-vestul Frantei. Orasul este capitala regiunii si totodata centrul sau administrativ. Ne-am plimbat printre casele medievale, multe dintre ele avand barne din lemn pe fatade, maison a colombaiges, care margineau strazile pietruite ce duc spre Piata Orologiului, cu un imens ceas renascentist. La Rouen centrul este dominat de statura impunatoare a catedralei.Rouen mai este denumit si orasul celor 100 de clopotnite. Cea mai inalta, ce se inalta la 165 m, este cea de la catedrala Notre Dame.

caenDSC001

caenDSC002

normandDSC009

havreDSC001

Orasul a avut un rol important in evul mediu, aflandu-se continuu la rascrucea invadatorilor, ce treceau de-a lungul si de-a latul acestor tinuturi, franci, alamani, vizigoti.In cele din urma francii au intemeiat un regat, iar mai apoi normanzii au pus mana pe aceasta cetate, dezvoltand-o intr-o nota impresionanta. Arderea pe rug a Ioanei d’Arc, eroina acestui popor, se numara printre evenimentele cu rezonanta istorica ce s-au petrecut in acest oras. Din castelul Rouen-ului a ramas doar turnul in care a fost inchisa faimoasa combatanta.

normandDSC010

normandDSC004

normandDSC038

Desi  ghidurile de turism mentioneaza prezenta unor castele medievale si abatii ce strajuiesc zonele rurale, de la Rouen spre nord-vestul coastei, am preferat sa ne indreptam spre locurile silentioase de-a lungul stancilor albe. Periplul nostru pe coasta a inceput de la Fecamp, un orasel de pescari unde se afla o frumoasa abatie benedictina, La Trinite. Pe vremuri aceasta localitate era un important loc de pelerinaj.

normandDSC018

Ne-am oprit apoi la Etretat recunoscut pentru falezele sale, cele mai inalte din Europa, unde poti admira spectaculoase stanci de alabastru, uriase, care se intind pana spre mare. Stancile de la Etretat, unul dintre locurile preferate ale pictorilor impresionisti, au fost reflectate si in picturile lui Monet. Acesta a venit in Normandia pentru a imortaliza pe panza, terasele marine de la Le Havre si stancile din ocean de la Etretat, intrucat Normandia are peste 600 km din cel mai spectaculos litoral francez. Am facut o plimbare pe faleza, urcand dupa aceea pe poteca ce ducea pana in varf. Sus rafalele de vant ne biciuiau neincetat , insa panoramele falezei de la ocean acompaniate de sunetul valurilor ce se izbeau de stanci, m-au facut sa rostesc atunci: “este ceva mai mult decat spectaculos”Dupa ce ne-am delectat cu bunatati locale intr-un restaurant traditional, am traversat prin satucele de coasta catre locul de cazare, orasul-port Le Havre. Am intalnit un peisaj rural deosebit, cu campuri verzi pe care pasteau cirezi de vacute, cu ferme traditionale, livezi cu pomi fructiferi si pe alocuri palcuri de copaci batrani.

caenDSC004

caenDSC005

caenDSC006

normandDSC003

normandDSC026

Le Havre este al doilea port ca marime al Frantei, dupa Marsilia si a fost intens bombardat in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Asa ca orasul reconstruit s-ar putea sa nu ti se para deosebit.In afara faptului ca aici se varsa Sena in ocean, am ramas doar cu amintirea unor produse delicioase de patiserie- boulangerie.
Am plecat in dimineata urmatoare de la Le Havre spre riviera normanda, traversand estuarul pe un pod enorm, acolo unde Sena se varsa in ocean.Pe partea cealalta a podului se afla un orasel pitoresc, Honfleur, cu strazi pietruite si case facute in cea mai mare parte din lemn, acoperite cu ardezie. Plimbandu-te pe langa vechiul port, privind vasele pescaresti ce acosteaza in debarcaderul din apropiere, vei fi sedus de o atmosfera maritima autentica.

havreDSC002

normandDSC034

normandDSC023

Am luat apoi contact cu plajele si apa marii, mergand pe portiunea de la Trouville pana la Cabourg, cea care constituie ceea ce s-ar putea numi riviera normanda. Deauville si Trouville concureaza pentru titlul de cel mai extravagant orasel normand. Deauville, un orasel in stilul Belle Epoque, este frecventat si azi de capete incoronate, milionari si vedete de cinema.Nu, nu ne-am intalnit cu astfel de personaje, insa am observat pe Promenade des Planches, o platforma din lemn care se intinde de-a lungul tarmului , ca pe cabinele de schimb de pe plaja, aliniate, erau placate numele multor celebritati.

normandDSC030

normandDSC033

Dupa ce am trecut prin Deauville cu notele sale elegante si rafinate, redate de hotelurile de lux, cazinoul si hipodromul ce se afla aici, am facut doar scurte popasuri in continuare pe riviera, la Villers sur mer si Cabourg atrasi de arhitectura locala impodobita abundent de aranjamente florale.

caenDSC007

caenDSC008

normandDSC006

Seara ne-am oprit la Caen, capitala departamentului Calvados si a Normandiei de Jos. Plimbandu-te pe aici o sa observi ca predomina cladirile placate cu calcar, pe care localnicii il denumesc piatra de Caen.Printre punctele de atractie ale orasului se inscriu: Castelul lui Wilhelm Cuceritorul, mai degraba o fortareata formata dintr-un inel impresionant de metereze.Aceasta fortificatie a fost ridicata in sec. al XI lea; catedralele medievale, Abbaye des Hommes, Abbaye des Dammes, bisericile St. Jean si St. Pierre. Abbaye des Hommes a fost fondata de Wilhelm Cuceritorul si este compusa din doua parti: biserica St. Ettiene acolo unde se afla mormantul vestitului personaj normand si care se poate vizita liber, intre anumite intervale orare si edificiile manastiresti in care in prezent isi are sediul primaria orasului. Aceasta poate fi vizitata doar cu ghid, de asemenea doar intre niste scurte intervale.Abbaye des Dammes a fost fondata de sotia faimosului rege, Matilda. Monumentul acesteia, biserica La Trinite fiind si mai impresionanta decat a consortului. Si acest oras a fost devastat in mare parte in timpul aterizarii aliatilor in 1944 si reconstruit ulterior.

caenDSC009

normandDSC011

normandDSC013

normandDSC014

Am plecat pe urma catre cele 5 plaje renumite, ce poarta nume codificate, unde s-au desfasurat aprigi si sangeroase batalii, ce s-au materializat intr-o reusita a faimosului eveniment, D-Day, debarcarea aliatilor din operatiunea Overlord. Pe drum am trecut in revista primul oras eliberat din Franta in iunie ‘44, Bayeux. Tapiseriile de Bayeux sunt celebre in lume,printre acestea putand fi admirata o capodopera, ce este reprezentata de lucrarea senzationala (pe 68 m): “Cucerirea Angliei de catre normanzi”.Dantela de Bayeux se produce si in prezent , fiind la mare cautare. Oraselul s-a dezvoltat in jurul maretei sale catedrale gotice pe stil normand. Asezarea a fost ocolita in mod miraculos de distrugerile bombardamentelor, fiind conservat totul intact, pastrand astfel o nota fascinanta prin stradutele sale medievale, canale si biserici.

normandDSC008

normandDSC029

normandDSC005

Despre Normandia se pot spune multe, insa noua ne-a aparut ca un taram de legenda, ca acelea din romanele lui Dumas. Este un tinut cu peisaje variate, locul unde s-a scris o pagina de istorie a conflictelor mondiale, in urma debarcarii aliatilor in ’44, al branzeturilor prestigioase, Camembert, cam mirositoare ce-i drept, al cidrului, al calvadosului (cognac din mere), al caselor din piatra specifice stilului normand si a celor cu barne din lemn colorat, al infloririi arhitecturale din epocile romana si gotica, reliefate prin abatii (ex. Mont St. Michel) si catedrale (ex. Rouen) marete, al falezelor grandioase cu stanci ametitoare.

normandDSC012

normandDSC021

caenDSC003

normandDSC017

normandDSC025

normandDSC031

normandDSC032

normandDSC036

normandDSC039

normandDSC040