Termeni si Conditii

Calatorind frumos prin viata si prin lume


DSC01857

In cele trei zile petrecute pe coastele din Normandia, ne familiarizasem deja cu climatul vantos intalnit aici si descoperisem o multime de locsoare, ce-ti pica la suflet de indata ce le atingi cu privirea.Dupa ce parcursesem un tur pe langa litoralul cu faimoasele plaje ale debarcarii, am continuat sa strabatem peninsula Cotentin pana la Cherbourg, urmand ca seara sa ne oprim la hotelul Ibis de la Avranches. Acesta se afla la distanta de 20-30 de minute de unul dintre obiectivele turistice de top ale circuitului nostru si de ce nu si al Frantei, Le Mont St. Michel.

Considerata ca fiind una dintre minunile lumii occidentale, insula Mont St. Michel este poate, monumentul cel mai cunoscut din Franta, dupa Tour Eiffel. Situata la granita cu Bretania, aceasta insula-sanctuar, se inalta ca un turn mare in inima unui golf imens, ce este invadat de cele mai inalte maree din Europa, care creeaza si modifica peisajul ori de cate ori isi fac aparitia.

Pe drum, la Beauvoir am facut un scurt popas la un magazin, Biscuiterie de la Baie du Mont St. Michel, ce comercializa produse normande.Pe langa cidru si produse apicole, gaseai si puteai degusta o gama larga de biscuiti si chiar am luat de aici cei mai buni biscuiti pe care i-am mancat vreodata. Apropo de cidru, bautura care ne-a tinut isonul in aceste zile, scriind aceste randuri ma amuz, amintindu-mi cum il strigam atunci pe prietenul nostru Orlando: Don Cidrone.

cidreDSC001

cidreDSC002

michelDSC002

michelDSC027

Sosirea la Mont St. Michel este unul dintre cele mai emotionante momente pentru cel care efectueaza o calatorie in Normandia. Conturul insulei vazut din departare este cu adevarat ceva inconfundabil. Mont St. Michel se profileaza la orizont ca o piramida, care pare sa pluteasca, suspendata intre cer si mare. De asemenea, pe masura ce ne-am apropiat am remarcat peisajul plat, format din platoul nisipos ce o inconjura, intarit de senzatia de verticalitate pe care stilul gotic o imprima intregii structuri arhitectonice de la Mont St. Michel.

michelDSC016

michelDSC014

De la fondarea acesteia s-au succedat mai multe transformari, pana cand in sec. al XIII lea, s-a ajuns la un stil gotic, ce i-a conferit forma fascinanta ce atrage numerosi vizitatori de prin toate colturile lumii. A fost clasificata ca patrimoniu mondial al umanitatii, de catre Unesco inca din 1979. La aceasta Mecca a turismului international, vin anual peste trei milioane si jumatate de vizitatori.

michelDSC013

michelDSC015

Mareele sunt intr-o buna masura, cele care furnizeaza o nota fascinanta a peisajului acestei insule. Din pacate noi am pierdut acest spectacol. Aflandu-ne intr-un circuit, nu ne propusem sa stam atat de mult pentru a astepta producerea fenomenului. Marea se retrasese recent la cativa km buni si ar fi trebuit sa mai asteptam ceva timp pentru acest show uimitor.In general ciclul maree joasa-maree inalta, alterneaza la 6 ore.La fata locului o sa gasesti afisat pe panouri orarul mareelor.

michelDSC029

Dupa ce am savurat-o pe indelete de jur imprejur,am patruns apoi in atmosfera medievala din interiorul cetatii. La baza colinei se inalta bastioanele defensive si mici locuinte din piatra. Te strecurai anevoios printre atatia turisti care vizitau aceasta insula magnifica. Pe de o parte, acest aflux permanent este unul dintre “verigile” slabe, intrucat marea masa de turisti provoaca un forfot ce iti distrage atentia de la unele detalii ale cladirilor vechi, pline de istorie. Pe de alta parte, tinand cont de cadrul in care te afli, ai senzatia ca participi la un spectacol magic, insotit de galagia turistilor si strigatele localnicilor in dialect normand,ce comunica de la o fereastra la alta a caselor.

michelDSC031

Una peste alta am pornit pe Grand Rue, straduta principala imbacsita de magazine de suveniruri, multe dintre ele fiind kitschuri de tot felul. Ne opream la fiecare coltisor sa admiram pitorescul architectural, iar uneori simteam ca paseam printr-un satuc desprins din cartile cu basme. Drumul ne-a condus pana la abatie, care este cocotata sus pe colina. In mod sigur atmosfera locala, unica in felul sau, te duce cu gandul la atmosfera epocii renascentiste, descrisa de unele pelicule de pe ecrane. Simti pe alocuri ca se produce un salt temporal, care-ti dezorienteaza busola biologica, calatorind pe meleagurile fanteziei, din dorinta de a descoperi arome autentice si frumusetea simplitatii trecutului.

michelDSC028

michelDSC030

De pe terasa de langa gradinile abatiei poti repera o panorama minunata cu litoralul si bancurile de nisip ale golfului, expuse mareelor. Desenele pe care mareele le lasa pe nisip odata cu retragerea apei sunt foarte interesante. Erau destui turisti care se aventurau pe langa zonele cu balti de noroi si nisipuri miscatoare, plimbandu-se in asteptarea mareei inalte.

Vei reusi sa culegi cel mai bine esenta acestui loc, venind aici in extrasezon. De asemenea iti recomand sa nu ratezi spectacolul mareelor si farmecul insulei pe inserat.Mont St. Michel a fost pentru mine o experienta unica, memorabilia pe care mi-as dori s-o repet cat mai curand.

michelDSC001

fereDSC002