Trecuse ceva timp de cand nu mai fusesem in Puglia, Italia si doream tare mult sa ne intoarcem pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu. Aveam in vizor planificarea unei escapade estivale catre minunatele plaje din peninsula Salento.
Nimic mai potrivit decat o zi cu promotie la pretul biletelor de avion, la zborul de Bari, de la Wizz air … si iata primul pas facut. Prima decada a lui iulie, a anului trecut ne-am rezervat-o pentru un voiaj on road, ca sa exploram acest taram, ce este un adevarat regat al maslinilor. Dar mai presus de aceasta, Puglia este rascrucea maritima si terestra intre orient si occident, fiind tinutul celor o mie de biserici, al catedralelor romanice, castelelor construite de imparatul Frederick al II lea si al grotelor.
Daca ar fi sa o definesc cat mai succint, as spune ca este un cocktail de arta si cultura, oferit intr-o vitrina fascinanta, care atrage vizitatori din intreaga lume. Acestia vin aici , captivati de patrimoniul istoric, artistic al asezarilor din aceste teritorii, dar si pentru a descoperi gastronomia locala, de multe ori incorporata in istoria si traditiile acestor locuri.
Puglia este o regiune care se prezinta bine la multe capitole: cultura, natura, orase, arhitectura, oameni, traditii, mare si ultima ,dar nu cea din urma, bucataria locala.
Si pentru ca este o regiune vasta, am ales trei zone in care sa mergem, pentru a repartiza cat mai bine obiectivele, raportate la timpul si distantele itinerariului. Mai intai aveam sa mergem spre zona de nord- est a regiunii, in peninsula Gargano, ce apartine de provincia Foggia. Pe cea mai mare suprafata a acestei peninsule se intinde un parc national, Parcul National Gargano, iar zona costiera este si ea plina de vegetatie, fiind caracterizata de maluri stancoase in general. De retinut din aceasta zona: San Giovanni Rotondo si frumosul orasel Vieste.
Dupa aceea ne-am deplasat pe toata linia de coasta a litoralului adriatic , pentru a merge cat mai in sud, spre a doua zona Salento, unul dintre punctele forte ale Italiei din perspectiva potentialului turistic balnear maritim. Salento este “tocul cizmei” asa cum este ilustrata pe harta Italiei, cu marea Ionica la vest si marea Adriatica la est. Este o bucata de pamant inca foarte salbatica, dar care se afla la loc de cinste in clasamentul Plajelor Blue Flag. Este o destinatie fantastica daca esti in cautarea marii albastre- turcoaz, ca aceea din Caraibe si a plajelor cu nisip fin, in nuanta deschisa.
De retinut din aceasta zona: Ostuni , “orasul alb”, este cel mai luminat oras din aceasta regiune…o bomboniera care imprastie lumina datorita varului alb care imbraca edificiile din centrul istoric; Lecce, unul dintre cele mai interesante orase din regiune pentru fizionomia sa arhitectonica, caracterizata de o fastuoasa si bogata scenografie ornamentala, ce-si merita pe drept cuvant definitia italiana de ‘barocco leccese’… o adevarata comoara a barocului din sec. al XVII lea; Otranto cu frumoasa plaja din apropiere Baia degli Turchi; Gallipoli, un oras cu un centru vechi care parca nu doarme niciodata; Santa Maria di Leuca, sau asa cum o numeau romanii “De finibus terrae”, de pe al carui promontoriu , unde se inalta bazilica inchinata Fecioarei Maria , poti admira imbratisarea celor doua mari, Adriatica si Ionica; Scorrano, un orasel in sarbatoare , unde am vizionat fabulosul festival al luminilor, ceva unic si original; si nu in ultimul rand plajele superbe de pe coasta ionica: Padula Bianca, Maldive del Salento, Porto Selvaggio, Punta Prosciutto.
Iar la final am facut o incursiune in zona vaii cu multe trulli, acele casute simpatice din piatra , cu acoperisuri conice, Valle d’Itria, unde am descoperit asezari superbe precum: Alberobello, Locorotondo, Cisternino, Carovigno.
Prima batalie cu caldura , pe taramul Pugliei , am dat-o inca de la aeroport, in parcarea companiei de inchiriat masini ,unde ni s-a repartizat un autoturism combi , conform clasei inchiriate, insa am constatat ca bagajele nu ne incapeau nici cum. Asa ca , am mai pierdut aici ceva timp sa primim o alta masina, cu un portbagaj mai incapator pe masura volumului valizelor noastre. La a 4 a strigare am gasit-o. Un Opel Insignia Sports Tourer , in care am urcat si i-am dat bataie, ca sa ajungem la primul nostru obiectiv, localitatea San Giovanni Rotondo sau altfel spus, acasa la Padre Pio.
San Giovanni Rotondo se afla in provincia Foggia si face parte din zona denumita Parcul National Gargano. Desi asezarea are o istorie straveche in spate, totusi perioada recenta, legata de figura lui San Pio di Pietrelcina ( Padre Pio) este cea care i-a conferit notorietate internationala, generand o crestere imensa a pelerinajelor in aceasta zona . Anual acest loc aduna milioane de credinciosi, ce vin sa-l venereze pe acest sfant.
Mi-am dorit mult sa ajung aici, la manastirea calugarilor capucini, de la San Giovanni Rotondo ,unde a trait intre anii 1916-1968,veneratul si iubitul calugar sacerdot ,Padre Pio .Este unul dintre acele locuri, care ma ajuta sa imi ating limita superioara de efervescenta emotionala si spirituala.
Dupa linistea si pacea respirata la sanctuarul Padre Pio, ne-am retras catre primul loc de cazare, oaza de relaxare – Villaggio Club degli Ulivi Vieste.
Puglia mi-a oferit o calatorie plina de detalii fascinante ,pe care le-am adunat in suflet si le voi impartasi cu drag ,in articolele viitoare.