Termeni si Conditii

Calatorind frumos prin viata si prin lume


DSC_0335

ZIUA 2- BBC in Franconia

In aceasta zi ne-am indreptat atentia catre zona de nord, nord-est de Nurnberg, daca in prima zi strabatusem la vest si sud-vest de orasul vestitului proces belic, pe Romantische strasse.Pentru a vizita cele trei orase de frunte,Bayreuth, Bamberg si Coburg, din Franconia superioara (Oberfranken), ne-am dus catre Elvetia francona la inceput, parcurgand o strada regionala, traversand astfel mici orasele carora sa le simtim pulsul sarbatorilor.Dupa un scurt popas la Pegnitz, incalzirea ne-am facut-o la Bayreuth, ce a reprezentat o alegere buna, gasind aici o varietate de produse tipice la piata de Craciun si mentionez doar faptul ca am achizitionat vreo 5-6 tipuri de branzeturi delicioase, provenienta- Alpii Bavarezi.A venit randul celui mic sa se bucure din plin la caruselul cu masinute dupa un somnic de o ora,Ne-a luat ceva timp sa-l convingem ca va gasi si in alta parte tot atat de frumoase.

DSC_0225

Ulterior, deplasandu-ne la Bamberg, am constatat ca aceste orase ce se gasesc in Franconia, un teritoriu care nu prea e bavarez, nici din punct de vedere istoric si nici cultural, ci doar politic,au o arhitectura, obiceiuri si uzante ce exprima o identitate francona cu care locuitorii sai tin sa se distinga de cea bavareza.Un oras baroc, ce te poarta printre canale ce deriva de la cele doua rauri care il traverseaza, stradute ce urca si coboara cu case bine conservate si in culori pastelate. Domul de aici este unul dintre monumentele medievale cele mai pretioase din toata Germania, ce a implinit de curand 1000 de ani.Altes Rathaus (primaria veche) construita pe doua poduri gemene, are o fatada scenografica ce este fotografiata in permanenta.

DSC_0251

Pe langa un pranz delicios aici, care de obicei il bifam pe la orele 16, am gustat o specialitate de bere locala Rauchbier (bere afumata).Si aici piata de Craciun imprastia arome placute, pe care le-am intalnit  si  la celelalte piete, dar am sesizat ceva prin care se deosebea, propria amprenta bineinteles.Va imaginati ca exista  gluhwein cu Rauchbier, ar fi fost interesanta o degustare…insa am ratat-o.
Tineam sa precizez ca pe la toate aceste targuri vinul fiert (gluhwein) se gaseste in variate combinatii de fructe si plante.Printre preferatele noastre fiind, dintre cele incercate, cele de afine, de coacaze si cirese.

DSC_0259

Am incheiat seara iarasi intr-un cadru minunat la piata de Craciun din Coburg, cea mai animata de pana acum.Daca la Rothenburg, orasel bijuterie, predominau turistii, aici se aflau si o multime de localnici.Ajungand pe seara am descins direct dintr-o parcare subterana, chiar de langa Marktplatz, acolo unde se organizeaza targul de Craciun, intre primaria veche si cancelaria ducala, doua cladiri impozante.Foarte sugestiv acest targ, imbraca o haina neobisnuita si interesanta fata de celelalte.Pe  o parte sunt asezate traditionalele casute de lemn, in care erau expuse exclusiv produse din traditia de Craciun, in special locale, iar pe cealalta latura se aflau vechile chioscuri artizanale, unde se puteau vedea direct la lucru impletitori de cosuri, prelucratori de sticla, pictori si sculptori.Bineinteles se puteau achizitiona mici obiecte proaspat realizate.

DSC_0280

DSC_0274

ZIUA 3 Nurnberg

Hotelul unde am ales sa ne cazam,se afla langa Hauptbahnhof (gara centrala) , la cativa pasi de Konigstor, una dintre portile de intrare in centrul vechi inconjurat de ziduri inalte.Aici era organizat un eveniment cu tema, Curtea mestesugarilor (Handwerkerhof), plasat chiar sub poarta impunatoare, pe perioada Adventului.Aruncam o privire pe la micutele magazine pline cu obiecte artizanale, realizate cu mult bun gust si rafinament.Ne-am indreptat apoi catre atractia principala a orasului, Christkindlesmarkt, insa pana sa ajungem aici,vitrinele magazinelor in straie de sarbatoare aveau o nota aparte, determinandu-ne sa mai aruncam o privire si inauntru.Si bine am facut, pentru ca ne-am ales cu niste obiecte deosebite.

DSC_0352

DSC_0312

DSC_0283

Traiectoria ne poarta pasii pe langa semeata biserica gotica St. Lorentz, unul dintre cele mai bune exemple ale acestui stil din oras.Fiind in ajun de Craciun intram sa surprindem atmosfera specifica celebrarii acestei sarbatori.Ne strecuram cu greu prin multimea adunata la ceas de sarbatoare, iar cel mic nu ne ingaduie prea mult timp observandu-se inconjurat de o masa atat de mare de oameni.
Desi aveam o zi intreaga la dispozitie, forfota de pe strazi creata pe de o parte de localnici (tipic unui oras mare), in goana dupa tot soiul de cumparaturi specifice unei mari sarbatori, iar pe de alta parte de mareea de turisti ce invadeaza centrul,  te facea sa pierzi mai mult timp pentru a-ti atinge obiectivele propuse.

DSC_0344

Odata ajunsi in Hauptmarkt (piata mare) ne-am cam pierdut orientarea, intrucat ne faceam loc cu greu sa trecem, fiind si cu caruciorul, printre randurile cu standuri de lemn festonate cu stofa ros-alba, ce au dat numele acestei piete de Craciun de: “Micul Orasel de lemn si tesatura”.Cei care expun aici prezinta exclusiv marfuri si produse traditionale: paine de ghimbir picanta de Nurnberg, paine cu fructe uscate- fruchtbrot, dulciuri specifice de Craciun, obiecte de decor precum ingerasi pentru brad,  ieslea, lumanari, jucarii si alte produse artizanale. Printre “suveniruri” am remarcat omuletii dulci de Nurnberg (Zwetschgenmannle). Si aici, pe masura marimii targului, existau o varietate de wursti si gluhwein, care te faceau sa te pierzi in alegere.Incercand cateva dintre acestea ne-am asezat langa renumita Fantana Frumoasa (Schoner Brunnen) simbol al pietei.

DSC_0327

DSC_0320

 

Desi sunt aproape 180 de standuri, comerciantii au un respect deosebit pentru acest eveniment si conform traditiei sunt interzise decoratiunile din plastic, ca si tot felul de jingles si alte kitsch-uri, astfel ca nu veti gasi cu siguranta produse asiatice la Christkindlesmarkt.
La nivel istoric targul de Craciun din Nurnberg se distinge pentru lunga sa traditie, fiind unul dintre cele mai vechi din Germania.Prima manifestare pe perioada de dinaintea Craciunului, in piata principala de la Nurnberg, dateaza din prima jumatate a sec. al XVI lea, avand prima mentiune inscrisa la 1628.
Mergand cativa pasi mai incolo de piata principala (Hauptmarkt) , in piata primariei se desfasoara targul international de Craciun al oraselor infratite cu acesta.Aici se regaseste o atmosfera particulara cu caracter international,nu putine la numar fiind orasele infratite.

DSC_0332

DSC_0318

Curiozitati

Localnicii se lauda cu o reteta proprie a unei bauturi particulare, Feuerzangenbowle, un soi de punsch ce se consuma de vreo 200 de ani. Si cum anul acesta va avea o compozitie unica, cei din Nurnberg urmand sa prepare cel mai mare Feuerzangenbowle din lume, intr-un cazan de 3.40 m inaltime cu diametru de 2.50 m, unde vor fierbe circa 9000 de litri, iar continutul va atinge temperatura optima de preparare de 70 grade in vreo 48 de ore.Poftiti de doriti…!!

DSC_0322

 

Si apoi a urmat o seara minunata de Ajun la Munchen, la Hofbrauhaus si un Craciun de poveste in Alpi.
Asadar alegeti cu incredere Bavaria atunci cand e vorba de targuri de Craciun.

Voua ce piete de Craciun v-au retinut atentia in mod deosebit?

Bayreuth

DSC_0228

DSC_0230

DSC_0232

DSC_0238

DSC_0240

Bamberg

DSC_0252

DSC_0253

DSC_0254

DSC_0264

Coburg

DSC_0268

DSC_0269

Nurnberg

DSC_0287

DSC_0289

DSC_0297

DSC_0309

DSC_0314

DSC_0349

DSC_0350

  • Laura Stefan

    Superb articolul. Superbe si pietele. Mi-e greu sa aleg dintre ele. Multumesc pentru faptul ca m-ai purtat prin aceste targuri de vis!

  • Tina

    Ma bucur ca am reusit sa-ti transmit aceasta stare…

  • Pingback: Craciun in Tirol si Alpii bavarezi - Dansul Fericirii()